Home » , , » Bireysel emeklilikte neler değişiyor?

Bireysel emeklilikte neler değişiyor?

Written By Muhasebe37 on 19 Nisan 2012 Perşembe | 10:14


Bireysel emeklilik Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bağılsı olarak yani SSK-BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı’ndan ayrı olarak özel sigorta şirketlerine aylık ödemeler yapılması sonucunda 15 ödeme süresi dolduğunda 56 yaşında kendilerine özel sigorta şirketlerinin aylık bağlamaları durumudur.
Özel sigorta şirketlerine ödeme yapan kişiler ödemelerini yapamamaları ya da sistemden başka bir nedenle çıkmak istemeleri durumunda 10 yıla kadar sistemden çıkarlarsa %15, 10 yıl ile 15 yıl arasında sistemden çıkarlarsa %10 ya da 15 yılık süre dolduğunda ya da emekli olduğunda sistemden çıkarlarsa da %5 oranında 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre kendilerinden stopaj kesintisi yapılmaktadır.
Bu kesinti ana para ve ana paranın getirisinin toplamının üzerinden kesilir. Fakat  24.01.2011 tarihinde Danıştay bu konuda stopaj kesintilerinin sadece ana para dışında kalan getirinin yani faizinden kesilebileceği kararını vermiştir.
Bireysel emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yapılıyor.
Şimdiye kadar uygulanan vergi indirimi sisteminin yerine devlet katkısı geliyor. Yani ücretli olarak çalışanlar özel sigorta şirketlerine bireysel emeklilik için ödeme yaptıklarında bu ödemenin %15’i kadar fazla maaş almaktaydılar.
2012 yılı için 100 TL Bireysel emeklilik sistemine ödeme yapan kişi aylık olarak 15 TL fazla maaş almaktaydı. Yeni sisteme göre devlet katkı payı esası geliyor. 100 lira ödeyen vatandaşa, 25 lira da devlet katkı sağlayacak. Bu 25 liralık kısım ayrı hesapta tutulacak.



Maksimum devlet katkısı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25′i ile sınırlı olacak. 221,63.- Tl olacak.
 Önceden teşvik unsuru vergilerdeki indirim şeklindeydi. Gelir vergisinde indirim şeklinde bundan faydalanılıyordu. Ancak sadece katılımcıların yüzde 35′inin faydalanabildiğini gördük.
Yeni sistemle, BES’e giren herkes katkılardan istifade edecek. BES’e yatırılan miktar önce Emeklilik Gözetim Merkezine, bu merkez de ilgili kamu kuruluşuna iletecek.
Örneğin, sisteme 100 lira koyan vatandaşa, 25 lira da devlet katkı sağlayacak. Bu 25 liralık kısım ayrı hesapta tutulacak.
İLK ÜÇ YIL DOKUNULAMAYACAK
Birikimlerin geri ödenmesinde, vergilendirme sadece getiri üzerinden olacak. Kademeli olarak geri çekme hakkı verilecek. Burada amaç vadeyi uzatmak.

Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunmak mümkün değil,
3′üncü yılın sonunda yüzde 15′ini,
6′ıncı yılın sonunda yüzde 30′unu,
10′uncu yılın sonunda yüzde 60′ını alabilirken,
ancak emekli olunca bu katkı payının tamamını alabilecek.
 ——————————————————————————- ————————–
Bir soru:
 Özgür bey 01.07.1974 doğumluyum, 01.09.1998 yılında sigortalı oldum ve primleri ödüyorum, sigortalılıkta 20. yılımı doldurduğumda yani 01.09.2018 yılımda mı emekli olacağım.  Binnur Alkan
 Bir yanıt
Binnur Hanım, sizin emekli olabilmeniz için emeklilikte istenen 3 şartı yerine getirmeniz gerekiyor.
Birincisi yaş yani sizin 55 yaş, ikincisi prim gün sayısı 5975 ve işe başladıktan sonra yirmi yılın geçmesi gerekiyor.
Siz bu şartlardan hangisini en son gerçekleştirirseniz o tarihide emekli olacaksınız. Sizin 01.07.2029 yılından önce emekli olma şansınız yok.
Özgür Erdursun
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -