Değerli meslektaşlarım, bu makalemizde Limited şirketlerde tasfiye işlemlerinde vergi uygulamaları ve muhasebe kayıt düzenine detaylı olarak girmekten ziyade, uygulamada takip edilecek süreç ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları sizlerle paylaşacağım.
1- Tasfiyeye giriş kararı ortaklar kurulu tarafından imzalanarak notere onaylattırılır. Bu kararda tasfiye memurunun kim olacağı ve tasfiye adresi mutlaka belirtilmelidir.
2- Tasfiye kararının hukuken geçerli olabilmesi için şirket ortak sayısının en az ¾’ ünün onayının alınması gereklidir. ( Toplantı nisabı ¾- Karar nisabı ¾)
3- Tasfiye memuru şirket ortak/ortakları veya müdür/müdürlerinden herhangi birisi olacağı gibi, ortak dışından herhangi bir kişi de olabilir.
4- Tasfiye memuruna yapacağı işin karşılığında herhangi bir ücret ödenip ödenmeyeceği alınacak kararda mutlaka belirtilmiş olması gerekmektedir. Eğer herhangi bir ücret ödenecek ise SGK’ lı olarak işe giriş bildirimin yapılmış olması gerekmekle beraber, tersi durumda bir ücret ödenmeyecek ise bu durumun alınacak tasfiye kararında mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
5- Tasfiye memuru atanırken, vergi hukukunda “ Tasfiye memurlarının sorumluluğu” müessesesi mutlaka dikkate alınmalıdır. Tasfiye memuru tasfiye döneminin sorumlusudur.
6- Notere onaylatılan kararların hukuken geçerlilik kazanabilmesi için ticaret siciline tescil edilmesi gerekmektedir.
7- Tasfiye kararının Ticaret Siciline tescil edilmeden önce tasfiye dönemi için ayrı bir defter tasdiki yaptırılması gerekmektedir. Çünkü tasfiyeye giren limited şirket için artık yeni bir hesap dönemi başlamıştır ve tasfiyeye giriş tarihine kadar geçen süre ayrı bir hesap dönemi olarak değerlendirilir. Hesap dönemi değiştiğine ve şirketin ünvanı “Tasfiye Halinde” ibaresi ile başladığına göre, şirkete tasfiye giriş tarihi ile 31.12. … tarihleri arasında kullanılmak üzere yeni defter (Yevmiye, kebir ve envanter defteri) tasdik ettirilmelidir.
8- Tasfiye kararının Ticaret Siciline tescil edildiği tarih “Tasfiye Başlangıç Tarihi” sayılacaktır.
9- Tasfiyeye giriş evraklarından ( Tasfiye giriş kararı- tasfiye memuruna ait imza sirküleri-tasfiye öncesi döneme ait bilanço ve gelir tablosu ) birer takım, tasfiyeye giriş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bağlı bulunulan vergi dairesine ve (varsa) SGK ve İŞKUR’ a dilekçe ekinde verilmesi gerekmektedir.
10- Tasfiye süreci, tasfiye kararının ticaret siciline tescil ve ilan tarihinden itibaren başlayıp, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi aracılığı ile alacaklılara yapılacak çağrıya ait ilanın 3 defa arka arkaya yayınlandığı ( 3. İlanın yayınlandığı) tarihten itibaren en az 1 yılın sonunda sona ermektedir.
11- Tasfiye girişinin tescili sonrasında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde alacaklılara çağrıya ait ilanın yapılması gereklidir. Bu yapılmadığı takdirde tasfiye süresinin uzaması durumu ortaya çıkmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’na göre bir yıllık bekleme süresi üçüncü ilanın yayımlanma tarihinden itibaren başlar.
12- Tasfiye sürecine giren şirketin normal hesap dönemi tasfiyeye giriş tarihinde kapanmaktadır. Tasfiye öncesine ait KDV, Muhtasar, Geçici Vergi, Kurumlar vergisi gibi beyannameleri yasal süresi içerisinde beyan edilmelidir.
13- Tasfiye öncesini kapsayan Kurumlar vergisi beyannamesi tasfiyeye giriş tarihinden itibaren 4 ay içinde bağlı bulunulan vergi dairesine verilmelidir.
14- Tasfiyeye giren şirkete “Tasfiye giriş bilançosu” hazırlanarak, yeni hesap dönemi oluşan “ Tasfiye Halinde ….. Ltd Şti” açılış maddesi olarak işleme alınmalıdır.
15- Tasfiye süresi boyunca, tasfiye adresini, tasfiye memurunun ikametgah adresi olarak tescil ettirildiğinde tasfiyeye giren şirketin tasfiye süresi boyunca kira stopajı ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmış olacaktır.
16- Tasfiyeye giren şirketin tasfiye süresince GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ verme zorunluluğu yoktur. Ancak, KDV, Muhtasar, Ba, Bs, Kurumlar vergisi, damga vergisi mükellefiyetleri devam eder.
17- Şirket ortakları, talep etmeleri halinde tasfiye süresi boyunca 4/b SGK primi (Bağ-kur Primi) ödemezler. ( 5510 Sayılı Kanunla yapılan düzenlemelere istinaden)
18- Alacaklılara çağrı niteliği taşıyan üçüncü ilanın yayınlandığı tarihten itibaren bir yıllık sürenin geçmesi ve şirketin borçları veya alacaklarından dolayı davalı olmaması halinde, eldeki kalan varlıkların tamamının çıkışı yapılarak tasfiye işlemi sonuçlandırılabilir. Tasfiye sonunda şirketin bilançosu sıfırlanmış olmalı ve bakiye kalmamalıdır.
19- Tasfiye sonunda kurumlar vergisi beyannamesi normal hesap dönemi sonu beklenilmeden, tasfiye sonu kararının tescili tarihinden itibaren 30 gün içinde beyan edilmelidir.
20- SGK, İş-Kur gibi kurumlara dosya açtırılmışsa, dilekçe ve tasfiye sonuç belgeleri ile birlikte tasfiye bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde müracaat edilerek dosyaların kapatılması gerekmektedir.
M. Gazi AĞKURT
SMMM.
BODRUM SMMMO
AB Uyum ve Uluslar arası İlişkiler Kom Bşk.
AB Uyum ve Uluslar arası İlişkiler Kom Bşk.
Yorum Gönder