Home » , , » Bağ-Kur Prim Ödemeleri Artık Bankadan Yapılacak

Bağ-Kur Prim Ödemeleri Artık Bankadan Yapılacak

Written By Muhasebe37 on 4 Haziran 2012 Pazartesi | 08:35

I- GİRİŞ
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan hizmet alan işverenlerin ve vatandaşların daha hızlı hizmet almaları doğrultusunda yapılan çalışmalar kamuoyunun gündeminde bulunmaktadır. SGK bu doğrultuda önemli adımlar atarken, özellikle büyükşehirlerdeki sosyal güvenlik merkezlerinde yaşanan izdihamın önlenmesi ve hizmetin yeterli hale getirilmesi ve SGK 2010-2014 Stratejik Planı(1) doğrultusunda prim tahsilatının arttırılması önceleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaşın işlerinin hızlanması ve prim tahsilatının kolaylaştırılarak arttırılması amacıyla son uygulamaya koyduğu uygulamalardan önemli bir tanesini de Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçların bankalar üzerinden ödeme imkânı oluşturuyor. Sistemin "Online Banka Tahsilat Sistemi" ve "Merkezi Tahsilat Sistemi" olmak üzere iki ayağı bulunuyor. Online tahsilat sistemine geçen SGK'da bu hizmetin kapsamı günden güne genişlerken, tahsilat yapılabilen banka ağının genişletilmesi ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.
Bu yazımızda SGK online tahsilat sisteminin ayrıntılarını ele alacak, ödeme usullerini ve yaşanan sıkıntıları değerlendirecek ve nihayetinde 4/1-(b) maddesi kapsamındaki ödemelerin sisteme alınmasının ayrıntılarını belirteceğiz.
II- ONLİNE PRİM TAHSİLATININ ESASLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ve diğer alacaklarının tahsiline dair usul ve esaslar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun(2) 88. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre SGK'nın süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un(3) 51, 102 ve 106. maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır. Kurum, 6183 sayılı Kanun'un uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır. SGK'nın prim borçlarına halef olma, gecikme cezası ve gecikme zammı esasları ise anılan Kanun'un 89. maddesinde sıralanmıştır (5510 sK. md. 89).
SGK tarafından geçtiğimiz yılbaşında yayınlanan 2011/71 sayılı Genelge(4) ile sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerinde tüm vezneler kapatılarak prim ve diğer alacaklar ile ilgili olarak online tahsilata geçişin usul ve esasları belirginleştirilmiş idi.
Bu doğrultuda 01.02.2012 tarihinden SGK taşra birimlerindeki vezneler ve bankalardaki cari hesaplar kapatılmış bulunuyor. Veznelerin kapatılması sonrası 01.02.2012 tarihinden bu yana işverenler ve ilgililer sigorta primlerini ve Kurum'a olan borçlarını bankalara yatırmaktalar.

SGK'nın online tahsilat sisteminde Merkezi Tahsilat Sistemi ve Online Banka Tahsilat Sistemi olmak üzere iki program uygulanıyor. Prim borçları bankalarca SGK MOSİP muhasebe sistemi üzerinden online olarak kontrol ediliyor, cari ay borçları yanında gecikmiş prim borçları dâhil SGK borçları ödenebiliyor(5). Geçmiş dönem prim tahsilatları Merkezi Tahsilat Sistemi'ne dâhil olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank üzerinden yapılabilmekte. Diğer bankalardan ise cari ay tahsilatlarına devam edilmektedir.
Böylece vatandaşların sosyal güvenlik merkezleri veznelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmaları dönemi kapanmış bulunuyor. Merkezi Tahsilat Sistemi sosyal güvenlik merkezlerindeki gereksiz iş yükünü azalttığı gibi, SGK aktüeryal hesaplarının global hesap üzerinden daha kolay takibini de sağlamış bulunmaktadır.
III- BAĞ-KUR ÖDEMELERİ DE ARTIK ONLİNE SİSTEMDE
Öte yandan sistemin henüz sistemin oturmaması nedeniyle 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu(6) ve mülga 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu(7) kapsamında Bağ-Kur (4/1-B kapsamında olan) sigortalıların prim ödemelerinin bankalar üzerinden yapılmasında şimdiye kadar gecikme yaşanmıştı.
SGK bu sorunu da çözmek üzere harekete geçti. Bağ-Kur ödemelerinin bankalar üzerinden online yapılabilmesi amacıyla Nisan ayında ülke düzeyinde pilot mahiyetinde çalışma yürüten SGK, Nisan 2012 ayı tahsilatlarının Ziraat, Vakıflar, Halk Bankaları ve Akbank üzerinden yapılması sağlandı.
Pilot çalışmaların başarılı olduğunu değerlendiren kurum yöneticileri tüm Bağ-Kur prim ödemelerinin online sistem üzerinden gerçekleşmesi uygulamasına kalıcı olarak geçmiş bulunuyor(8). SGK tarafından yapılan açıklama sonrasında 7 Mayıs 2012 tarihinden itibaren Bağ-Kurlu vatandaşların da prim ödemelerinin de bankadan yapılması mümkün. Buna göre Bağ-Kur prim Tahsilatları, yapılandırma, askerlik borçlanması, vergi borçlanması, ihya ve benzeri işlemlerin tamamı online olarak Bağ-Kur numarası kullanılarak bankalara yatırılabilecek.
IV- ÖDEMELER ANLAŞMALI BANKALARA YAPILIYOR
Ödeme işlemlerinde anlaşmalı olan bankalar 2011/71 sayılı Genelge'de düzenlenmiş bulunuyor. Buna göre;
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Şekerbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bank, Tekstil Bank, Denizbank, Finansbank, Anadolu Bank, Turkish Bank, HSBC, TEB, Akbank,  Türkiye İş Bankası, Fortisbank, İNG Bank ve Bank Asya, aracılığı ile 26 karakterli işyeri sicil numarası veya T.C. kimlik numarası ibraz edilerek ödeme yapılabiliyor. İlgili genelgede tahsilat kodları, online tahsilat yapılabilen işlemler de belirtilmiş bulunmaktadır.
Ödeme yapılabilen bankalar ile ilgili ayrıntılıları SGK'nın kurumsal web sitesi http://www.sgk.gov.tr üzerinden ulaşmak mümkün bulunmaktadır.
Halen Şekerbank, Anadolu Bank, Yapı ve Kredi, Asya Katılım Bankası ve Halkbank geçmiş dönemlere ait gecikmiş prim borçlarını da tahsil edebilen bankalar. Bu bankalar dışındaki diğer bankalardan ise cari ay yani gecikmeye girmemiş borçlar ödenebiliyor. İcra işlemleri başlatılmış SGK borçları ise yalnızca Merkezi Tahsilat Sistemi dâhilinde Ziraat, Halk ve Vakıfbank'a ödenebilmekte.
Bağ-Kur ödemelerinin de online sisteme dâhil edilmesi sonrasında SGK artık eski Bağ-Kur tahsilat sistemini kapattı. Bağ-Kur borcu olanların Ziraat, Vakıflar, Halk Bankaları ve Akbank'a giderek borçlarını ödemeleri artık mümkün.
V- BANKA ÜZERİNDEN YAPILABİLEN ÖDEMELER
İşverenlerin her türlü prim borçları, toplam tutar üzerinden bankalara açılan MOSİP ekranında görülebiliyor ve tahsil edilebiliyor. Tahsilatlar da online olarak sisteme yansıyor. GSS primini kendi ödeyenlerin borçlarının da bankalar kanalı ile ödenmesi mümkün. Bunun için vatandaşın T.C. kimlik numarasını söylemesi yeterli. Yine MOSİP Muhasebe sisteminde kayıtlı kişi borçlarının tamamının online sistem ile ödenebilmesi imkanı getirilmiş durumdadır.
2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince tahakkuk eden primler, cari ay primleri ve yapılandırma tahsilatları da sigorta sicil numarası üzerinden online sistemle yapılabilmektedir.
Online olarak ödenen bir başka ödeme ise doğum, askerlik, yurt dışı gibi hizmet borçlanmalarıdır. Geçmişte borçlanılan tutarların bankaya yatırılması sonrasında makbuzun ilgili sosyal güvenlik müdürlüğüne teslim edilmesi ve sisteme girilmesi gerekirken artık online olarak borç ödendiği an SGK ekranından görülmekte ve ilgili borçlanma yapılabilmektedir.
Tahsilatlar için işyeri sicil numarası, sicil numarası, T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası kullanılmaktadır. SGK'nın nakit teminatlar, kira tahakkukları ve tahakkuka bağlı olmayan alacaklar da bankalardan ödenebilen borçlardan.
Yeni sistemde sorunlar da halen yaşanabilmekte. Özellikle banka çalışanlarının yeni sistemi tam olarak kavramamış olmalarından kaynaklanan sıkıntılar yaşanmakta. Gecikmiş ve cezalı prim borçlarının bankalarca kabul edilmediği, vatandaşların gereksiz yere sosyal güvenlik merkezlerine yönlendirildiği işverenlerden sıkça gelen bir şikâyet.
Vatandaşların cezalı prim borçlarını alabilecek, yukarıda zikrettiğimiz bankaların gecikmiş SGK borçlarını alamayacaklarını söylemesi halinde ilgili bankacı memura "Online MOSİP Diğer Tahsilat" menüsünden ulaşmalarını istemeleri çözüme yardımcı oluyor.
VI- SONUÇ
Sosyal Güvenlik Kurumu 01.02.2012 tarihi itibariyle tüm veznelerini kapatmış olup halen prim ve diğer alacaklarının bankalar kanalı ile ödenmesi usulüne devam edilmektedir. Online ödemede Merkezi Tahsilat Sistemi ve Online Banka Tahsilat Sistemi olmak üzere iki ayrı sistem kullanılmaktadır. Online Banka Tahsilat Sistemi üzerinden cari ay ödemeleri ve 6111 yapılandırma taksitleri ödenirken, Merkezi Tahsilat Sistemi üzerinden ise gecikmiş borçların, gecikme zammı ve gecikme cezalarının da ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Nisan ayında ülke düzeyinde pilot mahiyetinde çalışma yürüten SGK, 4/1-(b) maddesi kapsamındaki (mülga Bağ-Kur) ödemelerinin de 07.05.2012 tarihinden itibaren bankalar üzerinden yapılması uygulaması geçmiş bulunuyor. Bu uygulama ile SGK'nın eski Bağ-Kur tahsilat sistemi tümüyle kapatılmış bulunuyor.
Hizmet altyapısını geliştirmek noktasında son dönemlerde önemli adımlar atan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online ödeme sistemine geçmesi bir yandan sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerindeki iş yoğunluğunu azaltmaya diğer yandan ise vatandaşların Kurum veznelerinde kuyruk çilesine son vermeye dönük olumlu bir adım olarak not edilmeyi hak ediyor.

Yazar:Bünyamin ESEN*
Yaklaşım / Haziran 2012 / Sayı: 234
(*)          Sosyal Güvenlik Denetmeni, İş ve Sosyal Güvenlik Adli Bilirkişisi
(1)         Sosyal Güvenlik Kurumu 2010-2014 Stratejik Planı,
             http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/stratejik_plan (Erişim tarihi: 10.05.2012)
(2)         16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(3)         28.07.1953 tarih ve 8469 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(4)         Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın, 30.12.2011 tarih ve 2011/71 sayılı Genelgesi.
(5)         E. S. DEMİRCİ, Veznelerin kapatılmasının ardından SGK'ya olan prim ve diğer borçların bankalar kanalıyla ödenmesi, 08.05.2012 http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/eyupsabridemirci/001
(6)         14.09.1971 tarih ve 13956 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(7)         20.10.1983 tarih ve 18197 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(8)         Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı (04.05.2012). 4/B Prim Tahsilatları Sistemi Hakkında Duyuru. http://www.sgk.gov.tr
Bu makaleyi beğendiyseniz aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.

Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -