Home » , , , , » Sermaye Şirketlerine Elektronik Tebligat 19.01.2013 Tarihinden İtibaren Zorunlu Hale Getirilmiştir

Sermaye Şirketlerine Elektronik Tebligat 19.01.2013 Tarihinden İtibaren Zorunlu Hale Getirilmiştir

Written By Muhasebe37 on 6 Şubat 2013 Çarşamba | 09:47


19.01.2013 gün ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile; 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesinde yasal altyapısı hazırlanan “e-tebligat” ve “Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEPS)” hakkında (Yasal Dayanak : 25.08.2011 gün ve 28036 sayılı Resmi Gazete) gerekli düzenlemeler ve açıklamalar yapılmıştır.



Yönetmelik ile 19.01.2013 tarihinden itibaren sermaye şirketi olan Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlere Yargı Mercileri, Belediyeler, Sosyal Güvenlik Kurumları, İşkur, Maliye Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri, Noterler, Kamu İhale Kurumu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye İstatistik Kurumu  vb.gibi tüm resmi kurumlarca yapılacak tebligatların elektronik ortamda yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Uygulama şu anda yalnızca sermaye şirketlerine yapılacak tebligatları kapsamakta olup gerçek kişiler için isteğe bağlıdır.


Bu kapsamda sermaye şirketlerinin aciliyetle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından belirlenmiş olan (P.T.T. veya hizmet sağlayıcılar) aracılığı ile Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi edinmeleri gerekmektedir. Edinilen KEP adresinin, işlem yapılan resmi kurumlara bildirilmesi zorunludur. Muhataplara ait elektronik tebligat adresleri ve bu adreslere ilişkin değişiklikler, T.C.Kimlik numarası veya MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) numarasıyla eşleştirilmiş şekilde hizmet sağlayıcılar arasında gerçekleştirilecek entegrasyon kapsamında, tebligat çıkarmaya yetkili mercilerin ve tüm hizmet sağlayıcıların erişimine açık bir şekilde elektronik tebligat hizmeti alanlar listesinde tutulacaktır. İsteklerine bağlı olarak KEP adresi edinmiş olan gerçek kişilerin bu listede yer almaları muvafakatlerine bağlıdır.


İdareler kendilerine ulaşan elektronik tebligat mesajlarını zaman damgasıyla ilişkilendirerek KEP adresi edinmiş olan muhataba ulaştıracaklardır. Bu düzenleme kapsamındaki elektronik bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış olması tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemeyecektir. Ayrıca KEP adresi sahibinin talebi halinde (ücreti kendisine ait olmak üzere) hizmet sağlayıcı tarafından SMS yolu ile elektronik tebligat bilgilendirme mesajı da gönderilecektir.


Elektronik yolla yapılan tebligat, muhatabın (KEP adresi sahibinin) elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır. Hizmet sağlayıcılar tarafından tüm elektronik tebligat kayıtları 30 yıl süre ile saklanacak olup, talep halinde elektronik tebligata ilişkin delil kayıtlarını yetkili mercilere elektronik ortamda sunmakla ve bu amaçla oluşturacağı sistemi hazır tutmakla yükümlüdürler.


Elektronik tebligat hesabına, güvenli elektronik imza yahut hizmet sağlayıcı tarafından verilecek parola ve şifre ile birlikte telefona kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vasıtası ile erişilecektir.


Elektronik tebligat yapılması zorunlu olan muhataplar hizmet sağlayıcılarınıdeğiştirebilecek, ancak elektronik tebligat hizmetinin kullanıma kapatılması için başvuruda bulunamayacaklardır. Tüzel kişiliğin sona ermesi vb.sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkanı ortadan kalkmış olan tüzel kişi muhatabın elektronik tebligat adresinin kullanıma kapatılması ile ilgili bildirimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından idareye yazılı veya elektronik ortamda entegrasyon ile yapılacaktır.


Sermaye şirketlerinin aciliyetle KEP adresi edinmeleri gerekmesinin yanısıra, edinilen adreslerin doğru bildirilmesi de hayati önem arzetmektedir. Zira e-tebligatın da yer aldığı 7201 sayılıTebligat Kanunu’nun 53’üncü maddesine göre “Bu Kanun mucibince tebligat yapılması gereken hallerde bir kimse kendisine veya başkasına ait isim veya adresi yanlış olarak bildirir ise fail hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”şeklinde düzenleme yapılmıştır.


K.E.P. HESABININ ALINABİLECEĞİ YERLER

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından; internet sayfasında KEP Hesabının temin edilebileceği adresler verilmiş olup döküman aynen aşağıya alınmıştır.

KEPHS
---
REMSP
BaşŸvuru Tarihi
---
Application Date
Faaliyete BaşŸlama Tarihi
---
Commence Date
Durum
---
Current Status
Alan Adı
---
Domain Name
İletişŸim
---
Contact
Posta ve Telgraf TeşŸkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)
---
The General Directorate of Post and Telegraph Organization (PTT)
03/05/201210/09/2012Faaliyetine devam etmektedir
---
In operation
hs01.kep.trAdres:
şžehit Teğmen Kalmaz Cad.No: 2 06101 Ulus/ANKARA

Tel: +90 (312) 509 50 00
Faks:+90 (312) 309 51 44

http://www.ptt.gov.tr
TNB Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Ticaret A.şž.(TNB KEPHS)
---
TNB Registered Electronic Mail Service Provider & Trading Inc.
28/09/201228/12/2012Faaliyetine devam etmektedir
---
In operation
hs02.kep.trAdres:
Sögütözü Cad.No:4 Sögütözü / ANKARA, TÜœRKIYE

Tel: +90 (312) 286 59 00
Faks: +90 (312) 286 59 38

http://www.tnbkep.com.tr/

Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinde “İdare, bu Yönetmelikte sayılan hizmetlerin karşılığında alacağı bedele ilişkin ücret tarifesini Kanun hükümleri çerçevesinde belirleyerek resmi internet sayfasında yayımlar” hükmü bulunmaktadır.


1) PTT             : PTT Genel Müdürlüğü tarafından www.ptt.gov.tr adresinde KEP üyelik ve başvuru işlemleri açıklanmış olup, ayrıca ücret tarifesi de internet sayfası üzerinden ilan edilecektir. Kurumun üyelik/başvuru işlemleri konusundaki açıklamaları aşağıda verilmiştir. Gerçek kişiler ve tüzel kişiler için KEP adresi başvuru formları işbu sirküler ekindedir.

2) TNB                       : TNB Kayıtlı Elektronik Hizmet Sağlayıcılığı ve Ticaret A.Ş.’ninwww.tnbkep.com.tr adresinde “Online Ön Başvuru” adımından gerekli işlemler yapılabilir.


Hata! Köprü başvurusu geçerli değil./başvuru açıklaması

Üyelik/Başvuru


Kayıtlı Elektronik Posta sistemine üye olmak isteyen müşterilerimiz Ankara PTT Başmüdürlüğümüze bağlı Ulus PTT Merkez Müdürlüğümüze başvurarak ön kayıt yaptırabilirler. 
Kısa bir süre içerisinde tüm illerimizde hizmet verilmeye başlanacak olup hizmet verilmeye başlanan iller hakkında bu sayfadan bilgilendirme yapılacaktır.


Gerçek Kişiler:

  • Kimlik tespiti için fotoğraflı ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olan nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi,
  • Gerçek kişi başvuru formu

ile başvuruda bulunabilirler.

Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Tüzel Kişiler:

  • Başvuru sahibi tüzel kişiliğin Kanuni Temsilcisi ise;
    • Kanuni temsilcinin şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir Noter onaylı İmza Sirküleri,
  • Başvuru sahibi tüzel kişiliğin Kanuni Temsilcisinin yetkilendirdiği başka bir kişi ise;
    • Kanuni temsilcinin şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir Noter onaylı imza sirküleri,
    • Noter Onaylı Vekaletname (Kanuni Temsilcinin; tüzel kişi adına KEP hesabı açmak, kullanmak ve KEP hesabı ile ilgili diğer işlemleri yapmak için işlem yetkilisini yetkilendirdiği açıkça belirtilmeli),

  • Şirketin MTK (MERSİS) numarası bulunan ve Ticaret sicil memurluklarından alınacak ticaret sicil tasdiknamesi veya faaliyet belgesi,
  • Başvuru sırasında doldurulacak Kep Başvuru Formu
  • Kanuni temsilcinin ve ya Yetkili kişinin Kimlik tespiti için üzerinde fotoğraf ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olan nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimlik belgesi ya da sürücü belgesi,

ile başvuruda bulunabilirler.


MUHASEBENET
H.Nazan KANMAZ
SMMM
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -