Home » » Çalışma Sayısına Göre İşverenin Yükümlülükleri

Çalışma Sayısına Göre İşverenin Yükümlülükleri

Written By MuhasebeBlog on 19 Ekim 2011 Çarşamba | 10:17

2 veya daha fazla çalıştıranlar; internet şifresi almak ve bildirgeleri elektronik ortamda göndermek zorundadır.
10 veya daha fazla çalıştıranlar;
- Ücretleri banka kanalıyla ödenecek.
- 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu’nun 18.maddesine göre çalıştırdıkları personel sayısının %5′inden az, %10′undan fazla olmamak üzere mesleki ve teknik eğitimokul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi yaptırılır. Öğrenci sayısının tespitinden kesirler tama iblağ olunur.
- İşci sayısı 11′i geçtiğinde Muhtasar beyanname aylık olarak gönderilmeye başlanır. (GVK. Madde: 98)
30 ve üzeri çalıştıranlar;
- En az 6 aylık kıdemi olan ve belirsiz iş sözleşmesi ile çalışan işciyi çıkarmak istediğinden fesih için geçerli bir mazeret göstermek zorundadır. Yani işveren kıdemve ihbar tazminatını ödese bile işcinin yeterliliğinden ve davranışlardan veya işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebi yoksa iş akdini fesih edemez. Çıkarılan işci 1 ay içerisinde işe geri dönüş davası açabilir. Davaya işci kazanırsa işveren işcinin çalışmadığı 4 aya kadar olan ücretini ödemek zorunda kalır. Tekrar işe başlatmadığı takdirde 4 ay ile 8 aylık ücret tutarında ek bir tazminat öder. (4857/18,19,20,21 md)
50 ve üzeri çalıştıranlar;
- 4857 kanunun 30.maddesine göre 50 veya daha fazla işci çalıştıran özel sektörlerde, çalıştırdıkları işçi sayılarının %3′ü kadar özürlü işci çalıştırmak zorundadır.
Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işci sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçilerin sayısına göre hesaplanır. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama tamamlanır. Bu işciler İşkur aracılığıyla temin edeceklerdir.
- İş Kanunun 80.maddesine göre sanayiden sayılan, devamlı olarak en az 50 çalıştıran ve 6 aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde her işveren bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.

Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -