Home » , » KDV iadesi eziyeti bitmedi bitmeyecek

KDV iadesi eziyeti bitmedi bitmeyecek

Written By Muhasebe37 on 3 Kasım 2012 Cumartesi | 09:46

Önce, konuya yabancılar için KDV iadesi ne demek oradan başlayalım.

KDV, asıl ödeyicisinin son tüketici olduğu, zincir esasında işleyen bir vergi sistemidir. Son tüketiciye kadar olan aşamadaki mükellefler, mal ve hizmet alımları için ödedikleri KDV yi, kendi satışlarından tahsil ettikleri KDV den düşerler aradaki farkın, diğer bir deyişle yarattıkları katma değere isabet eden vergiyi de vergi dairesine yatırırlar.

Ama ihracatta olduğu gibi bazı işlemlerde ise istisna tanınmıştır. Yani bu işlemlerden KDV alınmaz. İşte KDV den istisna olan işlemlerde, satışlardan KDV alınmadığı için satıcının üzerinde kalan vergi, vergi dairesince satıcıya iade edilir.
Yani KDV iadesi ihracatçıya bir lütuf ya da hibe değil, üzerine yük olarak kalan verginin iadesidir.

Ancak özellikle son dönemlerde ihracatçılar için KDV iadesi almak cehennem azabından beter hale geldi.

Bunun birinci nedeni sözüm ona iadesini sistemini kolaylaştırmak üzere başlatılan “e-iade” sistemi. Bir diğer neden de vergi dairelerinin mükelleflerin “hakkı” olan iadeye ilişkin işlemlerde gerektiği hassasiyeti göstermemeleri.

2010 yılı başında e-iade sistemine geçilirken, gerekçe olarak, işleyişteki insan unsurunu azaltarak sistemin hızlandırılması gösterildi.


Sözüm ona mükellefler gerekli bilgi ve belgeleri internet ortamına yükleyecekler, gerekli kontrolleri sistem yapacak ve böylece işler kısa sürede bitecekti.

Ama gelin görün ki kolaylaştırıcı bu sistem işleri kolaylaştırmak bir yana tam tersi bezdirici hale geldi.

Sistem mal aldığınız firmaları, onun mal aldığı firmaları derken geriye yönelik 4 aşamayı sorguluyor.

Eğer sizin mal aldığınız firmanın mal aldığı firmaya mal satan firma sakıncalı bir firmadan mal almışsa vay halinize.

Eğer size mal satan örneğin 175 firmadan birisinin vergi numarasını yanlış yazmışsanız vay halinize.

Eğer mal aldığınız firma beyanname vermeyi unutmuşsa vay halinize.

Eksik veya yanlışlıklar düzeltilene, eğer sakıncalı firmalar varsa bu firmalardan alışlar ayıklanana kadar iade alınabilmesi mümkün değil. Ama sistem senkronize çalışmıyor her zaman. Bir eksik giderilince yeni bir eksik ortaya çıkabiliyor.

Hadi bu sorunları aştınız dosya eksikliklerini tamamladınız ve sistem “tamam” dedi.

Bu kez vergi dairesindeki bitmek tükenmez imza faslı başlıyor. Memur, şef, müdür yardımcısı, müdür derken aynı dairede bir dosya bir ayda ancak imzadan çıkıyor.

İade tutarı 50 bin lirayı geçiyorsa bu kez İldeki Vergi Dairesi Başkanlığa gidiyor. Hadi orada da yeni bir inceleme safhası ve yeni bir imza turu.

Bir dosyanın incelenme süreci üç dört ayı aşabiliyor.

Sizin çekiniz vurulmuş, alacaklı kapıya dayanmış, satıcı mal vermez; maaşlar ödenemez hale gelmiş kimsenin umurunda değil.

Hadi diyelim bu sistem vazgeçilmez ve devam etmek zorunda.

O halde bile ihracatçının azabını dindirecek bir yöntem var. Hem yeni bir icat ta değil. Uzun yıllar uygulanmış bir sistem: iade alacağının başkalarının vergi borçlarına mahsup sistemi.

2008 yılının Ocak ayı başında değiştirilen eski uygulamada ihracattan doğan iade alacakları hak sahibi şirketlerinin ortaklarının ve mal ve hizmet satın aldığı kişi ve kurumların vergi ve sigorta prim borçlarına da mahsup ediliyordu.

Bu uygulama ihracatçı firmalara önemli bir finansman imkanı sağlıyor ve tedarikçilere borçlarını bu şekilde ödemelerine imkan veriyordu.

Bu uygulamaya geri dönüş herkesi çok rahatlatacak.

İhraç ettiği malın KDV yükünü geri alamadığı için batma noktasına gelen ihracatçı da rahatlayacak, mal sattığı ihracatçıdan tahsilat yapamadığı için batma noktasına gelen yurtiçi satıcı da.

İade sistemi hızlandırılamıyorsa en azından bu sisteme dönmek gerekiyor.


Atilla Dölarslan
E.Hesap Uzmanı/YMM
atilladolarslan@yontemymm.com.tr
http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=420
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -