Home » , , » Harçlar Kanunu - Soru Cevap

Harçlar Kanunu - Soru Cevap

Written By Muhasebe37 on 14 Nisan 2012 Cumartesi | 09:04

SORU 1) Gayrimenkulün devir ve iktisabında tapu harcı hangi bedel üzerinden alınacaktır?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki farka isabet eden harç ikmalen veya resen tarh edilir. Bu suretle tarh edilecek tapu ve kadastro harcı için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vergi ziyaı cezası % 25 nispetinde uygulanır.


SORU 2) Yurt dışına çıkış harcını kimler ödeyecektir? Nasıl ödenir?

Yurt Dışına Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile çıkış yapan herkes ödeyecektir. Yurt dışına çıkış harcı, çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenir. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki görevliye ibraz edilmek suretiyle çıkış yapılır.

SORU 3) Yurt dışına çıkışlarda alınan harçlar öğrenciler için de geçerli midir?

Öğrenciler de dahil olmak üzere yurt dışına Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile çıkış yapan herkesten yurt dışına çıkış harcı alınmaktadır. (Çıkış tarihi itibariyle yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenler, 7 yaşını doldurmamış olanlardan, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurt dışına çıkış sırasında mürettebat olan görevliler harçtan muaftır.)


SORU 4) Aracın noter aracılığı ile satılması halinde Noter harcı ödenecek mi?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (b) bendi gereğince trafiğe tescilli araçların noterde satılması işlemi harçtan bağışık tutulmuştur.


SORU 5) Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev`i değişikliklerinde harç uygulaması nasıldır?
Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmaz hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler harçtan muaftır.



SORU 6) Deniz araçları ile ilgili MTV’deki hükümler yürürlükten kaldırılmıştır. Bu araçlar şimdi ne şekilde vergilendiriliyor?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun deniz araçları ile ilgili (3) sayılı listesi, 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (c) bendiyle 30/6/2009 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılarak bu tarih itibariyle 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifeye yeni bir hüküm eklenmiş ve söz konusu araçların harca tabi tutulması sağlanmıştır.




SORU 7) Yurt Dışı Çıkış Harcı ödenmesine rağmen yurt dışına çıkış yapılmamışsa veya muaf olunmasına rağmen harç ödenmişse ödenen harçlar nasıl iade edilir?

Yurt dışına çıkış harcı pulu veya makbuz karşılığı harcın ödenmesine rağmen yurt dışına çıkmaktan vazgeçilmesi halinde veya muafiyet kapsamında olunduğu halde harç ödenmiş olması halinde, makbuzla tahsilâtlarda ilgili vergi dairesine, pul yapıştırılmak suretiyle tahsilâtlarda ise ilgili saymanlığa başvurulması gerekmekte olup, iadenin yapılabilmesi için pulun veya makbuzun ibrazı gerekmektedir.




SORU 8) Serbest bölgede faaliyet gösteren bir firmanın faaliyetleri ile ilgili yaptığı işlemler ve düzenlenen kağıtlarda Damga Vergisi ve harç hesaplanacak mıdır?

Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.


SORU 9) Yıllık harçlar ne zaman ne zaman ödenir?

Yıllık harçlar, her yıl ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ olunmaz ve ocak ayı içerisinde ödenir.




SORU 10) Süresinde Ödenmeyen Yargı Harçları nasıl tahsil edilir?

Ödeme zamanı gösterilen harçlardan süresinde ödenmeyenler, ilgili mahkeme ve daireler tarafından sürenin sonundan itibaren onbeş gün içinde bir yazı ile o yerin vergi dairesine bildirilir ve harçlar vergi dairesince tahsil olunur.


SORU 11) Vergi Yargısı Harçları ne zaman ödenir?

Vergi yargısı harçlarından “Başvurma harcı” dava dilekçesi verilmesi sırasında makbuz karşılığında peşin olarak ödenir. Nispi ve maktu harçlar, ihbarname esasına göre, ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili vergi dairesine ödenir.


SORU 12) Vergi Yargısı Harçları nasıl iade edilir?

Vergi Mahkemelerince verilen nihai kararlar üzerinden alınan nispi ve maktu harçlar (Başvurma harcı hariç) Bölge İdare Mahkemelerince veya Danıştayca mükellef lehine karar verilmesi halinde mükellefçe kazanılan miktar üzerinden, kesin kararın tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde geri verilir veya istek üzerine vergi borcuna mahsup edilir.
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -