Merkez Bankası tarafından Türk Lirası’na bir simge kazandırmak amacıyla açılan yarışmada; TL’nin yeni simgesinin belirlendiğini biliyorsunuz.
Simge seçimi hakkında kısa bilgi verdikten sonra bu simge ile ilgili birkaç sorunu da sizlerle paylaşmak istedik.

Merkez Bankası kaynaklarına göre simgenin çıpaya benzemesi Türk Lirası’nın kıymet saklama aracı olarak “güvenli bir liman” haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise Türk Lirası’nın ve Türkiye ekonomisinin “istikrar içinde yükselen değerini” simgelemektedir.
Bu açıklamalardan sonra gelelim en önemli soruna ya da karmaşaya. Çarşı pazar dolaştığınızda TL’nin yeni simgesinin bazı mağazalarda rakamın önüne, bazı mağazalarda ise rakamın sonuna yazıldığını göreceksiniz. Bu kargaşa bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Oysa ufak bir araştırma yaptığınızda bu sorunun çözümünün önceden yapıldığını göreceksiniz. Merkez Bankası’na TL’nin yeni simgesi ile ilgili sıkça sorulan sorular arasında; “TL simgesi, rakamın (parasal tutarın) solunda mı, sağında mı kullanılır?” sorusuna cevap olarak: “Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge, rakamın (parasal tutarın) solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır şeklinde açıklayıcı bir cevap vermiştir.
Kıymetli evraklar (çek, senet, hisse senedi vb.) üzerinde de bedelin solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
ENGİN MALAY / YENİGÜN
06.06.2012
Yorum Gönder