Home » , , » 18 Yaşından Küçük Çocukların Sağlık Güvenceleri (1)

18 Yaşından Küçük Çocukların Sağlık Güvenceleri (1)

Written By Muhasebe37 on 6 Kasım 2014 Perşembe | 10:09

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun en önemli yeniliklerden bir tanesi de 18 yaşından küçük çocukların, SGK nın sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanmalarıdır.

Bu Kanun uygulamaya başlamadan önce, sigortası olmayan vatandaşların 18 yaşından küçük çocukları, ücret karşılığı muayene ve tedavi edilmekte, ilaçlarını da ücret ödeyerek almakta idiler. Bu durum gelir seviyesi düşük olan vatandaşların çocuklarının sağlık sorunlarında büyük sıkıntılar yaşatmaktaydı. Hele birde ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda aileleri perişan etmekteydi.

Genel sağlık sigortasının uygulamaya başlandığı 1.10.2008 tarihinden sonra çok tartışmalı bir süreç yaşandı. Siyasilerce yapılan açıklamalarda, Türk Vatandaşı olan 18 yaşından küçük çocukların tamamı bu tarihten itibaren SGK ile anlaşmalı tüm sağlık tesislerinden ücretsiz faydalanabileceklerdi. 

Ancak, kanunda yer alan hükümlerin uygulamasına yönelik hazırlanan ikincil mevzuatta durum çok farklı idi. Kanuna göre SGK sağladığı sağlık hizmetlerinden sadece genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler faydalanabilirdi.

Zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçildiği 1.1.2012 tarihine kadar, hastanelerde 18 yaş altı kapsamında ücretsiz faydalanan çocukların listeleri SGK ünitelerine bildirilmekte ve muayene olunan tarih baz alınarak söz konusu çocukların anne veya babaları genel sağlık sigortası kapsamına alınarak GSS primi tahakkuk ettirilmekte ve bu vatandaşlara tebliğ edilmekte idi. 

Ciğer pareleri olan çocuklarını yıllardır ücret ödeyerek tedavi ettiren vatandaşların öncelikle tüm sağlık hizmetlerinin SGK tarafından karşılanmasıyla yaşanan büyük sevinçler, SGK tarafından yapılan uygulama sayesinde hayal kırıklığı yaşanmasına sebep olmuştur.

6111 sayılı torba yasa ile getirilen düzenleme ile bu yönde oluşan GSS primleri Hazine tarafından karşılanarak, yaşanan sıkıntılar giderilmiştir.  

Kaynak: http://www.sgkrehberi.com/haber/50793/
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -