Home » » Kooperatiflerin Kira Gelirleri Hakkında

Kooperatiflerin Kira Gelirleri Hakkında

Written By MuhasebeBlog on 20 Ekim 2011 Perşembe | 11:31

KVK’ 14/5 maddesinde “Kooperatiflerin gelirlerinin vergi kesintisine tâbi tutulan taşınmaz kira gelirlerinden ibaret olması halinde, bu gelirler için beyanname verilmez.” ibaresi yer almaktadır. Burda gelirden kasıt kooperatiflerin kurumlar vergisi kanunu kapsamına giren gelirlerinden bahsetmektedir. Ortak dışı kişilere kiralanan aktife kayıtlı gayrimenkulun kira geliri kurumlar vergisi kapsamına girmektedir. Yani kurumlar vergisi mükellefi olmaktadır.


Yukarıdaki madde gereğince GVK’nun 94.maddesinin “Vergi Tevkifatı” 1c fıkrasında ise “Kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden,” vergi tevkifatı yapılır denilmektedir. 1989/3 İç genelgesinde “kooperatiflerin aktiflerine dahil bulunan gayrimenkullerini, GVK’nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında yazılı gerçek ve tüzel kişilere kiraya vermeleri halinde, bu kooperatiflere ödenecek kira bedellerinden, ödemeyi yapan sorumlularca gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.” denilmiştir.



Bu açıklamalara göre; vergi tevkifatı yapması mecburiyeti bulunlardan elde edilen gayri menkul kiraları kurumlar ve geçici vergi beyannamesi verilmeyecek. (Tabi kurumlar vergisi kapsamına giren başka geliri yoksa) – Eğer tevkifat mecburiyeti bulunmayan kişilerden alınan kiralar ise kurumlar ve gecici vergi de beyan edilecektir.
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -