Home » , , » Dul kadının çifte maaş almasının şartları

Dul kadının çifte maaş almasının şartları

Written By Muhasebe37 on 13 Mayıs 2012 Pazar | 10:40


Son zamanlarda bana en çok sorulan sorulardan biri olan dul bayanların vefat eden anne veya babasından da hak sahibi olarak maaş alabilmesi için neler yapması gerektiği konusunu yazmıştım.
SGK’ya müracaat edenlere böyle bir haklarının olmadığı söylenmekte, SGK’ya yazılı olarak talepte bulunanlara da hem eşinden hem de anne yada babasından maaş alamayacağı son değişen kanunlara göre en yüksek olan maaşı tercih etmeleri gerektiğiyle ilgilide yazılı olarak bilgi gelmekte, asıl işte bu bilgi SGK’dan geldikten sonra çifte maaş almak için hak doğmakta çünkü kendilerine SGK’dan yazı geldikten sonra dava açmaları gerekmektedir.
Yargıtay’ın son kararı ile kocası veya aylık alacağı ana-babası 6.8.2003 gününden önce ölmüş olan dul kadınlara hem kocasından hem de ana-babasından aylık alma hakkı getirilmiştir.
Ancak, bu uygulamayı SGK hâlâ kabul etmediğinden dava gerekir. Bu sebeple durumunuz aşağıda belirteceğim şartlara uyuyorsa önce SGK’dan yetim aylığı talebinde bulunun, SGK reddedince de Yargıtay kararını örnek göstererek dava ediniz.
Dul kadının hem eşinden hem babasından aylık alabilmesinin ön koşulu, çalışmaması ve emekli olmamasıdır.
Son Yargıtay kararından yararlanmak için ise koca veya ana-babasından en az birisinin 6.8.2003 gününden önce vefat etmiş olmasıdır…
Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması gereğince; koca veya babası aynı kurumdan emekli olmuş ve her ikisi de vefat etmiş olan kadınların, hem kocasından hem de babasından aylık alma hakkı yoktur.

Sadece fazla olan aylık kadına ödenir.
Yasal ismi ölüm aylığı olan bu aylıkların,
Kocadan gelenine dul aylığı,
Ana-babadan gelenine de yetim aylığı denir.
DUL AYLIĞI İÇİN EVLENMEMEK YETER ŞART
Vefat etmiş babası veya annesi SSK’lı olan kadınların SSK veya Bağ-Kur’dan yetim aylığı almasının ön koşulu,
1-Evli olmaması,
2-Çalışmaması
3-Emekli olmamasıdır.
Bu üç şarttan herhangi biri yoksa baba veya anadan yetim aylığı alınamaz.
Ancak, vefat etmiş ana veya babası memur ise bu durumda, iki şart vardır, memur olmamak ve evli olmamak…
Yani, kadın SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olsa da buralardan emekli olsa da evli olmamak şartıyla eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Dairesi’nden yetim aylığı alabilir.
6 AĞUSTOS 2003 GÜNÜNDEN ÖNCE FARKLIYDI
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun “Ölüm Aylığı” şartlarını düzenleyen, “Eş ve Çocuklara Aylık Bağlanması” başlıklı 68’inci maddesi 6.08.2003 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 4958 sayılı Kanun ile değiştirilmiştir.
İlgili maddeye, 4958 ile “buralardan gelir veya aylık almaya” ibaresi getirilmiştir.
**********************
SORU VE CEVAP
Soru: Özgür Bey, eşim 1998 yılında vefat etti. Eşimden dolayı maaş almaktayım. Annem de 1993 yılında vefat etti, babam annemin maaşını almaktaydı. 2011 yılında babam da vefat etti. Bu durumda ben eşimden aldığım maaşla birlikte annemin emekliliğinden dolayı onun maaşını da alabilir miyim? Hacer SUNGURLU
Cevap: Hacer Hanım, siz eşinizden maaş alırken annenizin maaşını da alabilirsiniz. Kendi emekli maaşınız yoksa ya da çalışmıyorsanız, hemen SGK’ya müracaatta bulunun, size ret yazısı geldiğinde de dava açın… Dava ortalama 1,5-2 yıl sürer. Davayı kazandığınızda dava sürecindeki maaşlarınızı da alabilirsiniz.
Özgür ERDURSUN
Share this article :

Yorum Gönder

Facebook -

Twitter -